Ugrás a tartalomhoz

Miért alumínium kapszulát használunk?

Sokan kérdezitek, miért pont alumínium kapszulákat használunk (illetve milyen más lehetőségek vannak még). Sokat gondolkodtunk mi is ezen, próbálgattunk több megoldást, mégis emellett maradtunk. Miért?

Milyen kapszulák léteznek?

Három nagy kategória van: műanyag, alu és lebomló. Mi is műanyaggal kezdtünk az elején, de gyorsan elvetettük. Az okok ismertek, a műanyag nem bomlik le (a “degradable” csak azt jelenti, hogy elporlad, és mikroműanyag szennyeződés lesz belőle. Azaz nem tűnik el, nem múlik el nyom nélkül), nem újrahasznosítható, vagy csak nagyon nagy nehézségek árán. Szelektíven lehet gyűjteni, de ezzel csak átadjuk másnak a problémát.

Akkor miért nem lebomló?

Két fajta “lebomló” kapszula létezik, az egyik az ipari komposztálható, a másik az otthoni komposztálható. Ezek közös tulajdonsága, hogy megfelelő kezelés esetén valóban nyom és környezeti kár nélkül bomlanak le, és szerves anyag képződik a bomlás során. Azonban az “ipari” komposzt, ahogy a neve is mutatja, komoly hátteret igényel: nyomás, hőfok, folyamatos kezelés, és sajnos jelenleg még nincs minden településen ipari komposztáló üzem. (Arról nem beszélve, hogy ide el is kéne juttatni a kapszulákat, megtisztítva minden más szennyeződéstől). A mindenki által várt megoldás az otthon komposztálható kapszula, amit csak be kell dobni a növények alá, hipp-hopp lebomlik, és még jót is tesz a növényeknek. Ez így jelenleg csak egy szép álom, egyrészt maguk a kapszulák még nem a legjobbak (nem teljesen légmentesek, a kávé általában 6-8 hónapig marad friss bennük), ráadásul ha rosszul “indul el” a bomlási folyamat, akkor ugyan lebomlik, de közben rengeteg metán képződik. Azaz a jó szándék ellenére, az egyik legveszélyesebb üvegház okozó gázt termeltük. Folyamatos kísérletezések zajlanak, főleg az alapanyag területén, mi már találkoztunk fenyőkéreg, napraforgóhéj, bambusz és papír kapszulákkal is.

Akkor az alumínium a legjobb?

Technológiailag mindenképpen, környezeti szempontból inkább csak a legkevésbé terhelő megoldás (természetesen ez is csak akkor igaz, ha visszahozzátok a kapszulákat, vagy szelektíven gyűjtitek). Az alumínium korlátlan alkalommal újra olvasztható, és gyártható belőle újra és újra kapszula. (Egyébként ez is érdekes kérdés, hogy a lebomló kapszula “egy utas” azaz csak arra gyártják, hogy egyszer kávé kerüljön bele, azt elkészítsék, azután megy a szemétbe. Az alu viszont a gyártás után jó esetben még sokszor megteszi ezt a körforgást). Ráadásul az alu kapszula tökéletesen légzár, azaz védi a benne levő kávét.

Akkor mennyire környezetszennyező a kapszula?

Ha visszagyűjtjük az alumínium kapszulát, vagy legalább szelektív hulladékba kerül, akkor minden otthoni kávéivási mód közül az egyik legkevésbé környezetszennyező. Erről írtunk már egy hosszabb értekezést, olvassátok el:

Környezetbarát a kávékapszula?

Ráadásul ha Samurai Shoelace kapszulát veszel, akkor nem “csak” nagyon finom kávét ihatsz otthon vagy az irodában, de az a kávé ellenőrzött forrásból származik (termőterület szelektálva, ismert farmokról), általunk pörkölve és kapszulázva, így erősíted a helyi vállalkozásokat is!

()
Felhasználónév
(0)
Samurai Shoelace

Csatlakozz a Szindikátushoz!

Számos egyéb jóság mellett, 20% kedvezményt kapsz minden kávénk árából!

Igen, 20%!

Kattints és csatlakozz most!