Ugrás a tartalomhoz

Környezetbarát a kávékapszula?

Környezetbarát a kávékapszula?

Kezdjük az elején: önmagában a kávé egy nem igazán környezetbarát luxus termék. Sok ezer kilométerre tőlünk termesztik a kávét, feldolgozzák (néha rengeteg ivóvíz felhasználásával), áthozzák az óceánon, elfuvarozzák a pörkölőbe, megpörkölik rengeteg energiával, csomagolják, majd az őrölt kávéból valahogy ital lesz. A kávékapszula jó vagy rossz?

A sokkoló rövid válasz: a kávéivási szokásaink közül az egyik legkevésbé káros a kapszula. Kezdjük az elején: önmagában a kávé egy nem igazán környezetbarát luxus termék. Sok ezer kilométerre tőlünk termesztik a kávét, feldolgozzák (néha rengeteg ivóvíz felhasználásával), áthozzák az óceánon, elfuvarozzák a pörkölőbe, megpörkölik rengeteg energiával, csomagolják, majd az őrölt kávéból valahogy ital lesz.

Ha a teljes életciklusát nézzük a kávénknak, az ökológiai lábnyomból a két legnagyobb szelet a kávé termesztése, és az ital elkészítése.

Mivel egy kapszulában lényegesen kevesebb kávé van, mint egy presszóban vagy egy filterben (A Steamhouse kapszulákat 5.2-5.7grammal töltjük, a Steamhouse Cafe presszója pedig 18-20grammból készül), máris látszik az első “nyereség”. A második pedig a kávékészítés. Egy kotyogós főzővel elkészített kávé elkészítéséhez felhasznált energia akár a 10-szerese is lehet, egy kapszulás “lefőzésének”!

Tehát a kapszulás kávék a két legnagyobb részét az ökológiai lábnyomnak a töredékére csökkentik!

A fő probléma tehát nem az elv, hanem a saját lustaságunk, sajnos. Az általunk használt alumínium kapszulák ugyanis 100%-ban újrafelhasználhatóak, korlátlan alkalommal. (Az ötvözetből újra és újra kapszulát lehet készíteni, az eredeti gyártás energiaigényének töredékét használva). Tehát ha csak annyit megtenne mindenki, hogy az alu kapszulákat vagy egy szelektív gyűjtőbe helyezi, vagy visszajuttatja nekünk (esetleg másik cégnek, akik szintén visszagyűjtik), máris csökkentettük a hulladékmennyiséget.

Tehát a leginkább környezetbarát az instant kávé, közvetlen utána pedig a kapszulás!

A fentiek figyelembevételével pedig a leginkább környezetszennyező (a kávé TELJES életciklusát tekintve) a filterkávé, ami csak “kicsit” rosszabb az eszpresszónál.

Szóval érdemes mindig a teljes képet nézni, és nem győzzük mi sem eleget hangsúlyozni, hogy szelektáljatok, és ne a szemétbe dobjátok a használt kapszulát, hiszen a benne levő zacc értékes tápanyag a növényeknek, az alumínium pedig értékes nyersanyag újabb kapszulák gyártásához!

()
Felhasználónév
(0)
Samurai Shoelace

Csatlakozz a Szindikátushoz!

Számos egyéb jóság mellett, 20% kedvezményt kapsz minden kávénk árából!

Igen, 20%!

Kattints és csatlakozz most!