Ugrás a tartalomhoz

Milyen vízzel lesz még jobb a kávém?

A csészében található kávé átlagosan 98%-a víz, csak a többi rész a kávéból kioldódott csoda, amitől kávé lesz a kávé. Az arányokból látható, hogy ha javítani nem is, a 98% elég sokat tud rontani a fennmaradó 2%-on.

Bármilyen jó is a kávé alapanyag, a nem megfelelő vízzel rossz lesz az ital!

Mitől nem megfelelő a víz?

Mitől lesz megfelelő? A kérdésre az egyszerűsített válasz, az alacsony ásványianyag tartalom. Amit egy ásványvízben keresünk (sok oldott ásványi anyag, amik a testünk működéséhez szükségesek, mint a kalcium, magnézium, karbonátok, stb.) pontosan azok rontják el a kávé élményét. Minél magasabb a víz ásványi anyag tartalma, annál “erősebb”, jellegzetesebb íze lesz a víznek, ami befolyásolja a kávé ízét, ráadásul egy telített oldatba sokkal kevésbé tud már bármi kioldódni a kávéból.

A szűretlen csapvíz a legrosszabb választás a kávéhoz!

A fenti anyagokon túl a csapvízben sok egyéb anyag is van, amitől csapvíz lesz (fertőtlenítéshez használt anyagok, a csőhálózatból kioldott anyagok, stb.). Ráadásul a kemény (magas ásványianyag tartalmú) víz elősegíti a vízkő képződését, így nem csak a kávéból nem lehet kihozni a maximumot, de az eszközök is hamarabb tönkremennek, több karbantartást igényelnek.

Megoldás: a tisztított (szűrt) víz!

A legegyszerűbb, és a sokak által leginkább (az otthoni használatra) javasolt megoldás egy vízszűrő kancsó beszerzése. Mindhárom nagy márka (BWT, Laica, Britta) kínál ilyen eszközöket, amikkel meglepő változást lehet elérni a kávé ízében. (Valamint a teáéban, a levesében, és mindenben amihez víz kell). Szintén nem elhanyagolható, hogy létezik olyan szűrőpatron, ami az ólomszennyeződést is eltávolítja a csapvízből, így (főleg a régebbi építésű házban élőknek) ívóvízként is javasolt szűrt vizet használni. Ráadásul minden vízszűrési módszer közül ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, a kancsó az első szűrőpatronokkal már néhány karton ásványvíz árából megvásárolható, és nincs szükség a műanyag palackokra soha többet!

Mi az a designer víz?

Ahogy a kávéban, úgy a vízkezelésben is egészen nagy mélységekig (vagy magasságokig) el lehet jutni, hiszen egy RO (fordított ozmózis eljárással működő) berendezés is teljesen más vizet fog készíteni, mint a szűrőkancsó, igaz a beruházás is más lesz. A profi kávés versenyzők maguknak keverik a vizet, egyszerűen desztillált vizet visszasóznak keserűsóval, kalciummal és magnéziummal a kívánt (kóstolással kitapasztalt) mértékben.

Jobb kávé, hosszabb élettartamú kávégépek!

Összefoglalva, hogy miért érdemes odafigyelni a jó víz használatára:

  • jobb lesz a kávé (és bármilyen, vízzel készített ital/étel) íze
  • a csapvízből kiszűr minden, nem odavaló elemet
  • nem vízkövesednek az eszközök, nem lesznek pöttyösek a poharak
  • soha többet nem kell ásványvizet cipelni, és a műanyag palackokkal küzdeni
()
Felhasználónév
(0)
Samurai Shoelace

Csatlakozz a Szindikátushoz!

Számos egyéb jóság mellett, 20% kedvezményt kapsz minden kávénk árából!

Igen, 20%!

Kattints és csatlakozz most!