Ugrás a tartalomhoz

Mi van egy kávékapszulában?

Röviden: kávé. Hosszabban: kávé és levegő

Sokféle kávékapszulát lehet kapni a piacon, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. Természetesen az ő nevükben nem tudunk nyilatkozni, viszont mivel a Steamhouse kapszuláit mi gyártjuk, így biztosak lehetünk abban, mi kerül a csészétekbe. Most fellebbentjük a titkot!

A zöld kávé 60 kg-os zsákokban érkezik meg. A pörkölés során általában 15-25% közötti súlyvesztés történik, egyszerűen ennyi víz távozik a hő hatására. Nem adunk hozzá aromát, nem áztatjuk be olajokba, a megpörkölt kávét lehűtjük, és pihentetjük kicsit. Ezután leőröljük, és máris mehet a kapszulázó gépbe.

A gép folyamatosan, és pontosan adagolva minden kapszulába annyi kávét tölt, amennyit mi beállítottunk. Elég sokat kóstolunk, sőt, minden gyártási folyamatot újra kóstolással kezdünk, így elképzelhető akár az is, hogy kicsit máshogy kell tölteni ma, mint az előző gyártásnál. Általában 5,3-5,8 gramm közötti mennyiség fér egy kapszulába (ha ennél többet tennék, a kávégépek nem birkóznának meg vele).

Amennyiben hosszabb lejáratra gyártunk (2 év akár!), a töltés során nitrogén is kerülhet a kapszulákba, egyszerűen kicserélve a benne levő levegőt élelmiszer tisztaságú nitrogénre. Ennek az az értelme, hogy a levegőben található oxigén hatására idővel a kávé “ellaposodik”, veszít az ízéből, intenzitásából, a nitrogén viszont semleges gáz, nem okoz minőségbeli változást. (És mivel az általunk belélegzett levegő 75-78%-a nitrogén, így semmilyen hatással nincs a szervezetünkre.)

Akkor mitől van íze a kávéinknak? Egyszerűen attól, hogy a legmagasabb (specialty) minőségű, 100% arabica kávék kerülnek bele, magashegyi ültetvényekről. Nem keverjük a kávékat, nem teszünk bele aromát, nem használunk robusta szemeket, hogy szebb cremája és intenzívebb íze legyen, nem pörköljük keserűre, egyszerűen (akár egy jó, minőségi bornál) élvezzük a kávé “lelkét”.

()
Felhasználónév
(0)
Samurai Shoelace

Csatlakozz a Szindikátushoz!

Számos egyéb jóság mellett, 20% kedvezményt kapsz minden kávénk árából!

Igen, 20%!

Kattints és csatlakozz most!