Ugrás a tartalomhoz

Kávét 40 fokban?

Szabad kávét inni a forró napokon? Milyen hatással van a szervezetre a kávé? Inkább hideg kávét igyon az ember? Sokan felteszik nekünk ezeket a kérdéseket, íme a válaszaink!

Először is, bontsuk szét a mondanivalónkat több részre:

1, Sok folyadékot kell inni!

A nagy melegben rengeteg folyadékra van szüksége a szervezetnek, hogy párologtatással az ideális hőmérsékleti állapotot fenn tudja tartani. Erre a legjobb megoldás (meglepő módon) a víz ivás. Mindenkinek más az ideális mennyiség, de alapszabály, hogy ha valaki már szomjas, akkor késő, a szomjúság a szervezet "vészjelzése"... (Tehát folyamatosan, kis adagokban állandóan inni kell, mielőtt szomjas lenne az ember!)

2, A forró ital hűt!

A szájban és a torokban levő hőreceptorok a forró ital (étel) hatására "bekapcsolják a hűtést", azaz a test elkezd izzadni. Az izzadság párolog a bőrfelületről, a párolgás hőt von el, máris elkezd a test hűlni, nincs annyira meleg érzet. Ha valaki zárt ruhában van, vagy nem engedheti meg magának, hogy nagyon izzadjon, ő természetesen kerülje a forró italokat, de ha nincs ilyen korlátozó tényező, akkor a meleg kávé, tea valóban hűt.

3, Lehet kávét inni hőségriadó alatt is!

A fentieket figyelembe véve, nincs gond a kávéivással nyáron sem. Az egy téves hiedelem, hogy a kávé dehidratál (a benne levő folyadék több, mint amennyit elveszt az ember), de ettől függetlenül a folyadékpótlás soha ne csak a kávé legyen! 

Összefoglalva:

Élettani oka nincs annak, hogy hőségriadó alatt ne igyon valaki kávét. Természetesen túlzásokba esni nem szabad, de a normál, megszokott mindennapi kávéadag elfogyasztása nem, hogy tiltott lenne, de egyenesen javasolt! 

()
Felhasználónév
(0)
Samurai Shoelace

Csatlakozz a Szindikátushoz!

Számos egyéb jóság mellett, 20% kedvezményt kapsz minden kávénk árából!

Igen, 20%!

Kattints és csatlakozz most!