Ugrás a tartalomhoz

Hogyan lesz koffeinmentes a kávé?

Hogyan lesz koffeinmentes a kávé?

Sokak szerint a koffeinmentes kávé olyan, mint a vegán grillcsirke. Értik, hogy létezik, de nem innák. Pedig lehet a koffeinmentes kávé is jó!

Kezdjük az elején: a koffein igazából idegméreg, amit a növény azért termel, hogy ne egyék meg a bogarak (szerencsére kis mennyiségben az emberekre jó hatással van, de nagyobb adagot azért megérzünk mi is). Minél alacsonyabban fekszik tengerszint felett a kávé termőterülete, annál több benne a koffein, hiszen több a bogár is, a növénynek mindent meg kell tennie a túlélésért. 

A kávé fajtája is szerepet játszik, a robusta tipusoknak a koffeintartalma jelentősen magasabb, mint az arabica variánsoknak. Ezért van, hogy a Steamhouse-ban használt magashegyi arabicáknak eleve sokkal alacsonyabb a koffeintartalma, mint egy tömegtermelésű, alacsony területről származó robustának. Azonban még így is kb. 40-80 mg koffeintartalma van egy italnak, és sokan innák a kávénkat csak az íze miatt (ez érthető…), vagy csak elkerülnék a koffein egyéb hatásait.

Tudtad-e? Három módszer létezik a kávé koffeinmentesítésére:

  1. a nagyipari “tömeg” kávéknál alkalmazott vegyszeres gőzölés
    (ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, de egyben a legrosszabb eredményt is adja)
  2.  “Swiss Water” megoldás. Ez időigényes, és sok víz kell hozzá
  3. folyékony CO2-vel mentesítés nagy nyomáson, fémtartályokban,
    (ez a legdrágább és legbonyolultabb megoldás, így készült a mi kávénk is!)

Új koffeinmentes kávénk Peru Cajamarca régiójából származik és vegyszermentes, CO 2 eljárással koffeinmentesítették.


De hogyan is működik ez az eljárás?


A kávé szén-dioxidos koffeinmentesítése során a megtisztított zöld (tehát még nem pörkölt) kávészemeket vízbe áztatják, majd egy nyomáskamrába helyezik. A kamrába ezután extrém magas (akár 100-300 BAR) nyomású és közel 100°C-os hőmérsékletű, úgynevezett szuperkritikus állapotú szén-dioxidot pumpálnak. A szuperkritikus szén-dioxid kiváló oldószer és az 5-7 órás áztatás során a
koffein akár 99%-át is kioldja a kávészemekből. Amint a koffeinmentesítés lezajlott, a kávét megszárítják, majd pörkölik és csomagolják.


És a legjobb az egészben, hogy a szén-dioxidos koffeinmentesítés nem csak vegyszermentes, hanem fenntartható is. A koffeinmolekulákat tartalmazó szén-dioxidot ugyanis megtisztítják: vízzel elegyítve a koffein kioldódik a CO 2 -ből, és az így újra felhasználhatóvá válik egy következő adag kávé koffeinmentesítésére. A megmaradt koffeines vizet pedig más termékek (például üdítőitalok, gyógyszerek, stb.) gyártása során használják fel.

A CO2 módszerrel koffeinmentesített kávé ízében szinte megkülönböztethetetlen a “koffeinestől”. Mivel a kávé nem érintkezett vegyszerrel, nem változott az íze, ugyanazt az élményt nyújtja. Fontos azonban megjegyezni, hogy 100%-os koffeinmentesítés nem létezik, egészen kevés koffein maradhat adagonként benne így is.

()
Felhasználónév
(0)
Samurai Shoelace

Csatlakozz a Szindikátushoz!

Számos egyéb jóság mellett, 20% kedvezményt kapsz minden kávénk árából!

Igen, 20%!

Kattints és csatlakozz most!