Ugrás a tartalomhoz

Hogyan készül a Samurai Shoelace kávékapszula?

Hogyan működik egy kapszula?

A kávékapszula gyakorlatilag egy kis konténer, amiben őrölt kávé van. A kapszula légmentesen lezárt, azaz a kávé már nem tud “romlani” benne, ezért sokkal tovább megőrzi a minőségét az őrölt kávékhoz képest. Természetesen valamennyi oxigén kerül bele, ezért jó gyártás közben nitrogénnel “kifújni” a kapszulát, mert az oxigénmentes környezetben a kávé nem tud oxidálódni, nem “laposodik el”. Amikor otthon betesszük a kapszulát a kávéfőzőbe, lezáráskor az befeszül a helyére, és az alján kilukad, hogy a gép vizet tudjon belepumpálni. A zöld gomb megnyomásával egy rezgőszivattyú vizet pumpál a kapszulába, aminek a tetején a fólia kiszakad, és ott folyik ki a kész kávé.

Hogyan készül egy kapszula?

A frissen pörkölt kávét leőröljük, és oxigénszegény környezetben betöltjük az üres kapszulába, majd leragasztjuk. Ez a folyamat kézzel végezve nagyon nehézkes és egyenetlen lenne, ezért jó gépesíteni. Az alábbi videón jól láthatóak a különféle munkafázisok:

 

Mi egy úgynevezett tárcsás gépet használunk, azaz egy körtárcsa megy körbe-körbe, és a kapszula ezen utazik az egyes munkafázisok között (házhoz megy a kávéért). A programozásnak köszönhetően minden kapszulába ugyanannyi adag kávé kerül, és minden kapszula ugyanúgy lesz lezárva (forrasztva). Mivel az egész gép zárt, semmilyen szennyeződés (por, egyéb anyag, stb.) nem kerülhet bele, így teljesen tiszta környezetben tudunk dolgozni. (A fenti képen a kapszulákat lezáró fólia kerül betöltésre, innen veszi le egy kar és teszi rá a kapszula tetejére. A gyárban természetesen mindenki védőruhát és hajhálót visel, hiszen élelmiszerrel foglalkozunk, a legszigorúbb higiéniai előírásoknak megfelelően.)

Miket lehet állítani egy kapszulán?

 

Szinte mindent, még önmagában a szemes kávén is sokat kell kísérletezni. Nem mindegy, hogy hogyan pörköljük az egyes fajtákat, más profil kell mindegyikhez. Ráadásul az a kávé, ami kávézói kávégépekbe kerül, kicsit más pörkölési profilt igényel, mint a kapszulás. Ezzel párhuzamosan próbálgatni kell az őrlést is, hogy milyen finomságú legyen, hogy szépen “átjöjjön” a kapszula minden otthoni gépen, és még finom is legyen az íze. Ide kapcsolódik a töltési mennyiség is. Minél több kávé kerül egy kapszulába, annál jobban küzd vele egy régebbi, gyengébb pumpás gép, viszont minél kevesebb van benne, annál vizesebb lesz a kész ital.

Mennyi idő megy el a beállításra?

Ez mindig változó. Az elmondható, hogy egy egyszer már kapszulázott tétel soha nem fog ugyanúgy viselkedni a következő gyártásnál, legfeljebb támpontként használhatjuk a régi beállításokat. Folyamatosan módosítva a paramétereket megkeressük azt a beállítást, amivel az új gyártás kapszuláiból pontosan olyan kávé készül, mint a korábbiakból. Ez néha rövid, néha hosszabb folyamat, de ha a minőségre törekszünk, soha nem szabad csak a kockás füzetből dolgozni, mindig kóstolni és mérni kell.

Ezért jó, hogy a Samurai Shoelace kapszulákat kávés szakemberek készítik!

Mi hozzászoktunk ahhoz, hogy egy kávézóban minden reggel be kell állítani a kávét, és többnyire napközben is utána kell állítani, hogy a vendégek jó kávét ihassanak. Mindig változik valami, amitől a szemeskávé picit máshogy “viselkedik”, azaz a kávé íze más lesz. Ezt néha mi is alig érezzük, néha a vendégeknek is feltűnne. Hasonlóan dolgozunk a kapszulákkal is, mindig újra állítjuk, és gyártás közben is folyamatosan kóstolunk. Természetesen mi is folyamatosan fejlődünk és tanulunk, így lesznek a kapszuláink egyre jobbak!

Ha pedig kíváncsi lennél, mit teszünk egy kapszulába, kattints ide, és olvasd el!

Mi van egy kapszulában?

()
Felhasználónév
(0)
Samurai Shoelace

Csatlakozz a Szindikátushoz!

Számos egyéb jóság mellett, 20% kedvezményt kapsz minden kávénk árából!

Igen, 20%!

Kattints és csatlakozz most!