Ugrás a tartalomhoz

A kapszulás kávégépet is kell takarítani!

Ha nem érezzük a megszokott ízeket (sőt, kimondottan nem finom a kávé), ha nehezen folyik le, ha zavaros, zaccos az ital, ez mind azt jelenti, hogy nem úszunk meg egy jó kis pucolást. A jó hír, hogy mire végzünk vele, sokkal jobb ízű lesz a kávé!


A kávégép koszolódását jellemzően két dolog okozhatja:

egyrészt a vízkő (ezért javasoljuk mindig, hogy ha lehet, NE csapvizet használj! Egy egyszerű szűrőkancsó óriási ízbeli változásokat tud okozni, nem csak a kávéban, de a teában, leveseknél, stb.),

másrészt a kapszulából és a kávéból kioldódó dolgok. (A kávé olaj hajlamos feltapadni, és idővel beavasodni -ettől lesz keserű az italod-, és óhatatlanul mindig maradni fog egy kis zacc a gépben, ami letapadhat.) 

Szerencsére mindkét problémát azonos módon lehet orvosolni:

Át kell mosni a kávéfőzőt minden kávé után, és legalább havonta egyszer (vagy amikor látványosan érződik/rosszabb lesz a kávé) valamilyen tisztítószerrel is.

Nagyon fontos, hogy minden kávékészítés előtt és után egy kis vizet "üresen" azaz kapszula nélkül átküldjünk a gépen. A kávé után közvetlen a kicsorgó víz eleje zavaros, zaccos lesz, ha ez nincs kitisztítva, ez mind a következő kávéba menne (és nyilván nem tenne jót a kávé ízének...). Készítés előtt azért érdemes ugyanígy egy kis vizet átengedni, hogy felmelegedjen a rendszer, és az esetleg még benne maradt szennyeződések kijöjjenek.

Ezzel együtt érdemes legalább havonta (vagy ha sok kávét iszol hetente) vízkőteleníteni is. Minden gyártónak van saját maga által ajánlott és jónak tartott tisztító folyadék/tablettás megoldása, ami segít a gondon. Azonban ha nincs kéznél ilyen (vagy csak nem szeretnéd hosszú távon még egyszer elkölteni a gép árát), a legegyszerűbb patikai vagy közértben kapható kristályos citromsav (50g-os zacsiban porként árulják) is megteszi (ugyanis forró vízben feloldva nagyszerűen oldja a zsíros letapadt szennyeződéseket, és a vízkövet is). Egyszerűen szórj két csapott kiskanálnyi citromsavat a gép tartályába, töltsd tele vízzel a tartályt, majd mosd át vele a gépet, amíg kifogy a tartály. Ha teljesen kifogyott, mosd el a víztartályt, majd egy teli víztartállyal (most már citromsav nélkül) mosd át újra a gépet (nyomogasd addig a gombot, amíg kiürül a víztartály). 

A folyamat végén jutalmazd magad egy kávéval, ami minden bizonnyal sokkal, de sokkal finomabb lesz, mint a takarítás előtti... Ha ezt havonta elvégzed, azzal nem csak a kávéd lesz mindig finom, de a gépet is véded, hogy hosszú ideig dolgozzon Neked!

()
Felhasználónév
(0)
Samurai Shoelace

Csatlakozz a Szindikátushoz!

Számos egyéb jóság mellett, 20% kedvezményt kapsz minden kávénk árából!

Igen, 20%!

Kattints és csatlakozz most!